Oletko miettinyt omaa säästämistäsi ja sijoittamistasi? Oletko jo aktiivinen kryptosijoittamista vai miettimässä menemistä kryptosijoitusmarkkinoille, vai oletko vasta tutkimassa koko kryptoalaa ja lohkoketjuja. Tässä hieman asioita kerrattavaksi ja luettavaksi liittyen kryptoihin ja niihin sijoittamiseen. Muista ennenkaikkea, että tämäa artikkeli ei kuitenkaan ole sijoitusneuvontaa, ja varsinkin kryptojen kanssa sinun pitää olla aktiivinen ja tarkka, ja ymmärtää tämän instrumentin korkeat riskit.
Yksityinen villi, vain tietokoneilla sijaitseva raha on kiinnostanut tähän saakka lähinnä nuoria miehiä. He eivät ole pelänneet riskejä eivätkä uutta tekniikkaa. Osa miehistä on tienannut miljoonia ostamalla ja myymällä virtuaalivaluuttaa.
Tämän vuoden aikana mukaan ovat tulleet myös rikkaat amerikkalaiset suursijoittajat.
Sijoittajia on jo yli 200 miljoonaa
Virtuaalivaluuttaa, toiselta nimeltään kryptovaluuttaa, voi ostaa ja myydä kuka hyvänsä. Internetiin on syntynyt lukuisia kauppapaikkoja, pörssejä, joissa kauppa käy yötä päivää. Suomalaisten kryptoja ostaneiden määrää ei kukaan tiedä tarkkaan. Vakuutusyhtiö Lähitapiolan kyselyn perusteella Suomessa olisi ehkä 180 000 ihmistä, jotka omistavat virtuaalivaluuttaa.
Lähde: https://yle.fi/uutiset/3-12167176
Kryptovaluutat – mistä oikein on kyse?
Kryptovaluutta on kryptografiaan perustuva digitaalinen virtuaalivaluutta. Kryptovaluuttoja on nykyisin yli 5000 kappaletta, ja uusia syntyy koko ajan. Niistä tunnetuin on vuonna 2008 syntynyt Bitcoin.
Kryptovaluutat ovat olleet vuoden 2021 talousuutisten kuuminta hottia! Monilta ei varmasti jäänyt huomaamatta kun vuodenvaihteessa Bitcoinin hinta lähti rakettimaiseen nousuun. Jos arvonnousu ei muuten näkynyt, niin sosiaalisessa mediassa siitä piti meteiliä yksi jos toinenkin julkisuuden henkilö, etunenässä Teslan perustaja, Elon Musk. Lue lisää: https://osakekoulu.com/kryptovaluutat/
Kaupat tapahtuvat useimmiten kryptovaluuttapörsseissä
Erillisissä kryptovaluuttapörsseissä voidaan vaihtaa, ostaa tai myydä virtuaalivaluuttoja. Esimerkiksi pörssiin rekisteröitynyt asiakas voi vaihtaa bitcoineja muihin valuuttoihin ja takaisin sekä mahdollisesti tehdä jopa siirtoja euroissa. Suosittuja ovat esimerkiksi Coinmotion, Binance, GDAX, BitMEX ja elToro
Mistä puhutaan?
Bitcoinin, kuten muidenkin kryptovaluuttojen arvo perustuu verkostovaikutukseen. Kun tarpeeksi moni käyttää esim. jotain maksuvälinettä, siihen aletaan luottaa ja hyväksyä maksuna. Oleellinen ero perinteisiin valuuttoihin on luottamusmekanismissa. Siinä missä Euroopan keskuspankki määrittää raamit rahapolitiikalle ja liikepankit pitävät kirjaa pankkitilien saldoista, kryptoissa verkosto itse ylläpitää tilikirjoja hajautetusti. Kuten kryptoversumissa sanotaan, don’t trust – verify, eli ei tarvitse luottaa muuhun kuin itse algoritmeihin.
Mitä kryptoilla voi sitten tehdä?
Niitä tietysti hodlataan, joka on kryptoslangia ja tarkoittaa holdausta eli kunhan vain nyt jemmaillaan ja odotetaan arvonnousua. Tämä on selvästi useimpien kryptosijoittajien pääasiallinen strategia. Jotkut toki harrastavat myös lyhyemmän tähtäimen treidausta, tarjoaahan kryptomarkkina todella rapsakkaa volatiliteettia eli tienauspaikkoja niille, ketkä osaavat arvioida osto- ja myyntihetket sopivasti.
Mikä avuksi? Bitcoinin vanavedessä kryptomaailmaan on syntynyt kokonainen uusi varjotalous. Usein sitä kutsutaan englanninkielisellä lyhenteellä DeFi eli Decentralized Finance. Suomeksi voitaisiin puhua vaikkapa hajautetusta rahoituksesta. Nämä pyörivät alun perin Ethereum-alustan päällä, joka on parhaiten tunnettu Ether-virtuaalivaluutasta. Pelkän vaihdannan lisäksi, DeFi tarjoaa mahdollisuuden älysopimuksiin, joita voidaan käyttää esim. kryptojen talletus- ja lainaustoimintaan. Suomalaistaustainen Aave on tästä hyvä esimerkki. Sen avulla voit tallettaa tai lainata kryptoja ilman, että täytyy luottaa kehenkään – paitsi tietty Aaveen omaan algoritmiin, joka taas on avointa lähdekoodia ja vertaisarvioitu moneen kertaan.
Lähde: https://www.vertaaensin.fi/blog/kryptosijoittamisen-kasitteet-tutuksi
Kryptosijoittaminen kiinnostaa yhä useampaa, mutta markkinalla vaaditaan kylmiä hermoja ja riskinsietokykyä. Tämä koska markkinat muuttuvat aivan eri tahtia kuin totutut perinteiset osakkeet ja vastaavat sijoitusalustat ja instrumentit.
Kryptovaluuttojen toimintaidea poikkeaa täysin osakkeiden vastaavista. Ne eivät ole sidottuja mihinkään fyysiseen tahoon, kuten yritykseen, jonka tilanne määrittelisi niiden arvon. Valuuttoja voidaan pitää sijoittamisena tiettyyn teknologiaan, protokollaan, koska kyseessä on hajautetusti hallittu yksikkö. Samalla mitä enemmän siihen sijoitetaan ja mitä laajemmin sitä käytetään, sitä enemmän valuutan arvo myös nousee.
Osakkeiden arvo laskee enemmänkin sen mukaan, minkälaista tulosta yritys tekee, sen neljännesvuosiraporttien ja vuosiraporttien mukaan. Lisäksi osakekursseihin vaikuttavat maailman ja valtion talouden tila, kuten erilaiset talouskriisit ja maailmanlaajuiset pandemiat. Kaiken lisäksi osakkeiden kanssa joutuu tutustumaan myös yrityksen toimialaan ja sen tulevaisuuden näkymiin.
Koska kryptovaluutat eivät periaatteessa perustu mihinkään todelliseen, on yhä iso joukko sijoittajia, jotka eivät sijoita lainkaan kryptoihin.
Mielenkiintoista luettavaa
Koska viimeksi tsekkasit erilaisia suomalaisten liikkeiden tarjouksia, niitä voit käväistä lukemassa alennuskooditsuomi.fi sivustolta, tai jos haluat lueskella suoratoistosta, käy tsekkaamassa nettiruutu.fi sivusto ja jos Itämeren matkailu kiinnostaa, niin siihen liittyviä uutisia löytyy ihan Itämerensatamat sivustolta.