Vihermehujen terveysvaikutukset

Vihermehut ovat suosittu tapa nauttia päivittäinen annos vihanneksia ja yrttejä nestemäisessä muodossa. Ne sisältävät yleensä runsaasti vitamiineja, kivennäisaineita ja antioksidantteja, jotka ovat hyödyllisiä kehon eri toiminnoille. Vihermehujen säännöllinen nauttiminen voi auttaa parantamaan energiatasoja, edistää ruoansulatusta ja tukea immuunijärjestelmää. Nykyaikana voit muuten tilata myös reseptilääkkeet ja muut apteekkituotteet suoraan verkosta.

Lisäksi vihermehut voivat auttaa kehoa puhdistumaan ja detox-prosessissa. Ne ovat myös hyvä tapa lisätä päivittäiseen ruokavalioon vihanneksia, erityisesti niille, jotka eivät muuten syö tarpeeksi kasviksia. On kuitenkin tärkeää muistaa, että vihermehut eivät korvaa kokonaisia hedelmiä ja vihanneksia, jotka sisältävät kuituja ja muita ravintoaineita.

Vihermehujen valmistus

Vihermehujen valmistus kotona on yksinkertaista ja mahdollistaa tuoreiden ainesosien käytön. Yleisimpiä ainesosia ovat lehtivihannekset kuten pinaatti ja lehtikaali, yrtit kuten persilja ja minttu, sekä vihannekset kuten kurkku ja selleri. Mehuihin voidaan lisätä myös hedelmiä, kuten omenoita tai sitrushedelmiä, makeuden ja maun parantamiseksi.

Valmistusprosessi vaatii mehulingon tai tehosekoittimen. Mehulingossa raaka-aineet puristetaan mehuksi, kun taas tehosekoittimessa ne murskataan kokonaisuudessaan, mikä säilyttää enemmän kuituja. Vihermehut kannattaa nauttia heti valmistuksen jälkeen, jotta niiden ravintoarvot pysyvät mahdollisimman korkeina. Vitamiinit saadaan näin hyvin kehon käyttöön.

Vihermehujen käyttö osana terveellistä ruokavaliota

Vihermehut ovat loistava lisä terveelliseen ruokavalioon, mutta niiden ei tulisi olla ainoa ravinnonlähde. Ne toimivat parhaiten osana monipuolista ruokavaliota, joka sisältää runsaasti kokonaisia hedelmiä, vihanneksia, täysjyväviljoja, proteiinia ja terveellisiä rasvoja.

On tärkeää kuunnella kehoa ja säätää vihermehujen käyttöä oman tarpeen mukaan. Joillekin ihmisille suuret määrät vihermehuja voivat aiheuttaa ruoansulatusongelmia, kuten turvotusta tai epäsäännöllistä suolen toimintaa. Siksi on suositeltavaa aloittaa pienillä annoksilla ja tarkkailla kehon reaktioita.

Vihermehujen hyödyt ja haasteet

Hyödyt:

 1. Ravinteiden tiivistäminen: Helpottaa suurien määrien vihannesten ja yrttien nauttimista.
 2. Energian lisääntyminen: Monet käyttäjät kokevat lisääntyvää energiaa ja parempaa keskittymiskykyä.
 3. Terveellinen välipala: Hyvä vaihtoehto epäterveellisille välipaloille.

Haasteet:

 1. Kuitujen puute: Mehustaminen poistaa usein kuidut, jotka ovat tärkeitä suoliston terveydelle.
 2. Sokeripitoisuus: Hedelmien lisääminen mehuihin voi kasvattaa niiden sokeripitoisuutta.
 3. Kustannukset: Tuoreiden ainesosien ostaminen ja mehustamisvälineet voivat olla kalliita.

Vihermehujen vaikutus painonhallintaan

Vihermehut ovat tulleet suosituiksi osaksi painonhallintaa, sillä ne tarjoavat tiivistetyn määrän ravinteita pienellä kalorimäärällä. Ne sisältävät runsaasti vitamiineja ja kivennäisaineita, mutta vähän kaloreita, mikä tekee niistä hyvän vaihtoehdon painonpudotukseen pyrkiville. Lisäksi niiden korkea vesi- ja kuitupitoisuus voi auttaa pitämään nälkää loitolla ja edistämään kylläisyyden tunnetta.

On kuitenkin tärkeää huomata, että pelkästään vihermehujen juominen ei ole pitkäaikainen tai terveellinen tapa laihduttaa. Niitä tulisi käyttää osana tasapainoista ruokavaliota, joka sisältää monipuolisesti eri ravintoaineita. Vihermehut voivat toimia terveellisenä välipalana tai lisänä aterioilla, mutta ne eivät korvaa kokonaisia hedelmiä ja vihanneksia.

Painonhallintaan sopivat vihermehureseptit

Painonhallintaan sopivissa vihermehuresepteissä keskitytään ainesosiin, jotka ovat matalia kaloreissa mutta korkeita ravinteissa. Tässä muutamia esimerkkejä:

 1. Kurkku-pinaatti-mehu:
  • Ainesosat: 1 suuri kurkku, kourallinen pinaattia, puoli sitruunaa, omena (valinnainen makeutukseen)
  • Hyödyt: Kurkku ja pinaatti ovat matalakalorisia mutta sisältävät runsaasti vettä ja ravinteita. Sitruuna lisää makua ja edistää aineenvaihduntaa.
 2. Selleri-omena-persilja-mehu:
  • Ainesosat: 4 varsisellerin vartta, 1 omena, kourallinen persiljaa, ripaus inkivääriä
  • Hyödyt: Selleri sisältää hyvin vähän kaloreita, mutta runsaasti vettä ja kuitua. Omena ja persilja lisäävät makua ja ravinteita, kun taas inkivääri voi edistää ruoansulatusta.
 3. Lehtikaali-sitruuna-inkivääri-mehu:
  • Ainesosat: Kourallinen lehtikaalia, puoli sitruunaa, pala tuoretta inkivääriä, kurkku
  • Hyödyt: Lehtikaali on yksi ravintorikkaimmista vihanneksista. Yhdistettynä sitruunan ja inkiväärin kanssa se edistää aineenvaihduntaa ja auttaa ruoansulatuksessa.

Vihermehujen käyttö painonhallinnassa

Kun käytetään vihermehuja painonhallinnan tukena, on tärkeää muistaa seuraavat asiat:

 • Tasapainoinen ruokavalio: Vihermehut eivät korvaa kokonaisvaltaista ja monipuolista ruokavaliota.
 • Kuitujen merkitys: Mehustaminen poistaa kuidut, jotka ovat tärkeitä suoliston toiminnalle ja pitkäaikaiselle kylläisyydelle. Kannattaa sisällyttää ruokavalioon myös kokonaisia hedelmiä ja vihanneksia.
 • Kaloreiden seuranta: Vaikka vihermehut ovat matalakalorisia, niiden kalorimäärä voi nousta nopeasti, jos niihin lisätään hedelmiä tai muita korkeakalorisia ainesosia.

Leave a Reply