TOP10 kuuluisat suomalaiset design tuotteet

Suomalaisen design tuotannon alkuperä voidaan jäljittää 1800-luvun lopulle ja 1900-luvun alkuun, jolloin Suomessa tapahtui merkittäviä yhteiskunnallisia ja teollisia muutoksia. Yksi keskeinen tekijä suomalaisen designin kehittymisessä oli Suomen Taideyhdistyksen perustama Taideteollisuuskeskuskoulu (myöhemmin nimeltään Taideteollinen korkeakoulu ja nykyään Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu), joka aloitti toimintansa Helsingissä vuonna 1871. Tämä oppilaitos tarjosi muotoiluopetusta ja kannusti opiskelijoitaan yhdistämään käytännöllisen ja esteettisen suunnittelun periaatteet.

Tässä on kymmenen kuuluisaa suomalaista design-tuotetta:

 1. Alvar Aallon Savoy-maljakko: Alvar Aallon suunnittelema ja Iittalalle valmistettu lasimaljakko on yksi suomalaisen designin tunnetuimmista ikonista.
 2. Marimekon Unikko-kuosi: Maija Isolan suunnittelema Unikko-kuosi on Marimekon tunnetuimpia ja ikonisia kuoseja, joka on käytössä laajasti tekstiileissä ja kodin sisustustuotteissa.
 3. Artekin Aalto-jakkarat: Alvar Aallon suunnittelemat Aalto-jakkarat ovat klassisia, taivutettua puuta hyödyntäviä huonekaluja, joita on käytetty monissa julkisissa tiloissa.
 4. Iittalan Kastehelmi-kulhot: Oiva Toikan suunnittelemat Kastehelmi-kulhot ovat saaneet suuren suosion suomalaisessa muotoilussa. Niille on tunnusomaista niiden kauniit, pisaroiden muotoiset koristeet.
 5. Harri Koskisen Block-valaisin: Harri Koskisen suunnittelema Block-valaisin on moderni ja monikäyttöinen valaisin, joka on saavuttanut kansainvälistä suosiota.
 6. Iittalan Taika-astiasto: Klaus Haapaniemen suunnittelema Taika-astiasto on värikäs ja kuvioitu astiasto, joka on tullut suosituksi ympäri maailmaa.
 7. Aarikka-korut: Aarikka on suomalainen korumerkki, joka tunnetaan puisista ja värikkäistä koruistaan. Ne ovat erottuva ja suosittu osa suomalaista designia.
 8. Marimekon Jokapoika-paita: Marimekon Jokapoika-paita on ikoninen unisex-paita, joka on saanut suosiota ympäri maailman. Sen rento tyyli ja värikkäät kuosit ovat tunnistettavia piirteitä.
 9. Iittalan Teema-astiasto: Kaj Franckin suunnittelema Teema-astiasto on yksinkertainen ja monikäyttöinen astiasto, joka on ollut suosittu vuosikymmeniä.
 10. Nikari-sarjan huonekalut: Nikari on suomalainen huonekalumerkki, joka tunnetaan laadukkaista puuhuonekaluistaan. Heidän huonekalunsa yhdistävät luonnonmateriaalit, kestävän kehityksen ja kauniin muotoilun.

Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä kuuluisista suomalaisista design-tuotteista. Suomessa on monia muita merkittäviä ja tunnettuja design-tuotteita, jotka edustavat suomalaisen designin ainutlaatuista ja arvostettua perintöä.

Eero Aarnio

Esimerkiksi 80-vuotias Eero Aarnio on yksi suomalaisten design-tuotteiden suunnittelijoista.

Eero Aarnio on luonut useita kuuluisia huonekaluja ja muotoilutuotteita. Tässä on joitakin hänen tunnetuimpia teoksiaan:

 1. Ball Chair (1966): Tämä kupumainen nojatuoli on yksi Aarnion ikonisimmista teoksista. Se on pallon muotoinen istuin, jossa on pyörivä jalusta ja mukava sisustus. Ball Chair on tullut symboliksi popkulttuurissa ja futuristisen muotoilun edustajana.
 2. Bubble Chair (1968): Bubble Chair on toinen kupumainen istuin, joka on valmistettu läpinäkyvästä akryylimuovista. Se on kevyempi versio Ball Chairista ja luo samanlaisen tunnelman leijumisesta tilassa.
 3. Pastilli Chair (1967): Pastilli Chair on muotoiltu pastillin muotoiseksi tuoliksi, jossa on pyörivä jalusta. Se on leikkisä ja moderni huonekalu, joka tuo iloa ja väriä tilaan.
 4. Pony Chair (1973): Pony-tuoli on leikkisä ja värikäs istuin, joka on muotoiltu muistuttamaan hevosen selkää. Se on suunniteltu erityisesti lapsille, mutta se sopii myös aikuisille, jotka haluavat iloista ja eläväistä muotoilua.
 5. Tomato Chair (1971): Tomato-tuoli on tomaatin muotoinen istuin, jossa on leveä ja pyöreä muoto. Se on suunniteltu tarjoamaan mukava istuinpaikka rentoutumiseen ja löhöilyyn.

Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä Eero Aarnion kuuluisista tuotteista. Hänen muotoilunsa on tunnistettavaa, leikkisää ja futuristista, ja se on jättänyt pysyvän jäljen muotoilumaailmaan.

Suomalaisesta suunnittelusta

Suomalainen kansallisromantiikka ja kansallisuusaate vaikuttivat myös designin kehittymiseen. Pyrkimys luoda kansallista identiteettiä ja korostaa suomalaisia perinteitä ja luontoa heijastui myös muotoilussa. Tämä näkyi esimerkiksi käyttöesineissä, tekstiileissä ja rakennuksissa, joissa suosittiin suomalaista kansanperinnettä ja luonnonmateriaaleja.

Suomalainen design alkoi nousta kansainväliseen tietoisuuteen erityisesti 1900-luvun alussa, kun suomalaiset muotoilijat ja taiteilijat osallistuivat kansainvälisiin näyttelyihin ja saivat tunnustusta töistään. Alvar Aallon, Aino Aallon ja Kaj Franckin kaltaiset suunnittelijat tekivät merkittävää työtä, joka muokkasi suomalaista designia ja loi vahvan perustan suomalaiselle muotoilulle.

Toisen maailmansodan jälkeen suomalainen design alkoi vahvistua edelleen. Useat yritykset, kuten Artek, Marimekko, Iittala ja Arabia, nousivat kansainväliseen menestykseen ja toivat suomalaisen muotoilun maailman tietoisuuteen.

Nykyään suomalainen design on tunnettu ympäri maailman sen minimalistisesta estetiikasta, toiminnallisuudesta ja kestävästä lähestymistavasta. Suomalaiset muotoilijat jatkavat innovatiivisten ja ajattomien tuotteiden luomista eri aloilla, kuten huonekaluissa, tekstiileissä, valaisimissa ja kodin tarvikkeissa.

Suomalaisen designin alkuperä ja kehitys ovat monimutkaisia ja moniulotteisia aiheita, mutta ne heijastavat suomalaisen yhteiskunnan, kulttuurin ja luonnon vaikutusta muotoiluun.

2 thoughts on “TOP10 kuuluisat suomalaiset design tuotteet”

Leave a Reply